Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

Protestno pismo vladi RS

Objavljeno: 3. december, 2014

Vlada Republike Slovenije
Gregorčičeva 20-25
1000 Ljubljana
 
 
 
Ljubljana, 02. 12. 2014
 
 
 
PROTESTNO PISMO ZARADI NAPOVEDANEGA ZMANJŠEVANJA DOSTOPNOSTI GLASBENEGA IZBORAŽEVANJA V REPUBLIKI SLOVENIJI
 
Društvo slovenskih skladateljev odločno nasprotuje ukrepom za delno financiranje glasbenega šolstva s strani staršev, ki jih predlaga Vlada RS v okviru Ukrepov na odhodkovni strani proračuna za leto 2015.
Z uveljavitvijo predvidenih rezov na področju glasbenega izobraževanja bi se morale šolnine oziroma prispevki staršev bistveno povečati. Jasno je, da starši z nižjimi osebnimi prejemki (nekateri že zdaj le stežka plačajo prispevek in zagotovijo svojim otrokom ustrezen glasbeni inštrument), v bodoče ne bodo več mogli zagotavljati glasbenega šolanja svojim otrokom. Posledice uveljavitve napovedanih ukrepov bi bile uničujoče.
 
Po eni strani bi prišlo do elitizacije glasbenega šolstva, saj bi se vanj lahko vključevali le še otroci premožnejših staršev, otroci iz slabše situiranih družin pa bi tako izgubili možnost odkritja in prepoznanja njihove glasbene nadarjenosti. Prišlo bi do velikega skrčenja polja za iskanje in uveljavitev glasbeno (in širše) nadpovprečno nadarjenih mladih ljudi, ki bodo s svojim udejstvovanjem kasneje v življenju, (tudi) na področjih bodisi profesionalne bodisi amaterske glasbene kulture oblikovali in bogatili našo kulturno krajino.
 
Hkrati bi velik udarec utrpela splošna raven (glasbene) kulture naroda. Glasbeno izobraževanje predstavlja mnogo več, kot le možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa otrok. Pri vzgoji ima pomembne socializacijske in kognitivne učinke, spodbuja delovne navade, širi splošno kulturno poznavanje in ozaveščenost. V prenekaterem okolju – še posebej izven večjih centrov – glasbene šole predstavljajo gibalo kulturnega življenja ter neposredno in posredno vključujejo in kulturno bogatijo veliko število ljudi.
 
Glasbeno šolstvo je le eden od sistemov neobveznega šolstva v Republiki Sloveniji. Z načrtovanjem rezov le v omenjenem segmentu, ga Vlada RS postavlja v absolutno neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi. Z njegovo krnitvijo in posledičnim neizogibnim upadom njegove kakovostne ravni, bi glasbeno šolstvo izgubilo na pomenu in postalo še bolj ranljivo. Ne gre se namreč slepiti, da ne bi moglo tudi v bodoče priti do podobnih pobud, ki pa bi jih bilo ob zmanjšanju kvalitete in pomena glasbenega izobraževanje tudi vse lažje upravičevati in udejanjati.
 
Članice in člani Društva slovenskih skladateljev smo zaskrbljeni nad napovedanim ravnanjem Vlade in Finančnega ministrstva RS. Zahtevamo umik omenjenega načrtovanega ukrepa v celoti, saj smo prepričani, da mora glasbeno izobraževanje tudi v bodoče ostati dostopno otrokom iz vseh socialnih skupin.
 
S spoštovanjem,

Nenad Firšt, predsednik DSS
                                                                                                                                                   
 
V vednost:
- Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS
slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov