Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

KONCERTNI ATELJE: Nadežda Tokareva in Vladimir Mlinarić

Objavljeno: 26. september, 2016

Nadežda Tokareva

Sreda, 1. februarja 2017 ob 19.30, Ljubljana
Atrij Mestnega muzeja Ljubljana 
…………………………………………………………….
Nadežda TOKAREVA – violina
Vladimir MLINARIĆ – klavir  



PROGRAM:

1. Lojze LEBIČ: Sonatina za violino in klavir
2. Janez MATIČIČ: Cantique za violino in klavir, op. 68*
3. Olga NEUWIRTH: Quasare/Pulsare za violino in klavir
4. Mihael PAŠ: Fuego za violino solo
5. Črt SOJAR VOGLAR: Sanje o letečem angelu za violino in klavir*
6. Brina ZUPANČIČ: Predniki za violino in klavir*

* krstna izvedba

Vstop prost

Galerija


O POUSTVARJALCIH ...

Nadežda TOKAREVA

Ruska violinistka Nadežda Tokareva  je predstavnica glasbenikov, ki so si za svojo novo domovino izbrali našo deželo. Med svojo generacijo sodi med najboljše violiniste. Od leta 1996 je študirala na Moskovskem državnem konservatoriju P.I. Čajkovskega v razredu vrhunskega pedagoga, profesorja Edvarda Grača. Tokareva je ena izmed njegovih najboljših študentov in je hitro pritegnila veliko pozornost glasbenega sveta.  
Med izobraževanjem na konservatoriju in na podiplomskem študiju je Nadežda Tokareva postala  laureatka številnih mednarodnih tekmovanj.
Med letoma 1999 in 2012 je Tokareva delovala kot solistka-violinistka Moskovske državne akademske filharmonije.
Umetnica je sodelovala praktično z vsemi simfoničnimi orkestri glavnega mesta in s številnimi orkestri v Rusiji in tujini, nastopala je v največjih Moskovskih koncertnih dvoranah.
Preseneča nas bogastvo in raznolikost repertoarja violinistke, ki obsega dela iz obdobja baroka do sodobne glasbe. Pri tem pa repertoar violinistke ni omejen le na klasično glasbo, temveč zajema tudi številne druge glasbene zvrsti – jazz glasbo, narodnozabavno glasbo, tango in druge. Razen tega je Tokareva avtorica številnih transkripcij za violino in aranžmajev.
Nadežda Tokareva igra na čudovito violino Nicoloja Gagliana iz leta 1765.
Posveč sea tudi glasbeno-pedagoški dejavnosti; 12 let je delovala na Moskovskem državnem konservatoriju kot docent in tajnik katedre pod vodstvom prof. Grača. Ob tem je bila docentka violine na Državni klasični akademiji Majmonid v Moskvi, predavala pa tudi na podružnici Moskovskega konservatorija, na Univerzi v Kurashiki Sakuo na Japonskem. Nekateri študenti iz njenega razreda so nagrajenci mednarodnih tekmovanj. Tokareva je sodelovala v mnogih žirijah mednarodnih tekmovanj.
Od leta 2011 živi in dela v Sloveniji. Umetnica ob tem koncertira tako solistično kot v komornih sestavih v dvoranah po vsej Sloveniji, sodeluje z Programom ARS, Prešernovim skladom, Festivalom Ljubljana, nastopa v Kulturnem domu Nova Gorica, Narodnem domu Celje... Zaradi svojih umetniških dosežkov je v kratkem času tudi pridobila slovensko državljanstvo.


Vladimir MLINARIĆ
Rojen v Puli (Hrvaška), študiral v Ljubljani in na Dunaju (Z. Novak in L. Brumberg). Dobitnik nekaj nagrad na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot koncertant je obiskal večino evropskih držav ter ZDA, Kanado, Čile, Kitajsko in Rusijo. Igral je v komornih zasedbah z znanimi domačimi in tujimi umetniki (kot član tria LUWIGANA dobitnik Betetove in Zupančičeve nagrade).
Od leta 2002 deluje kot profesor na ljubljanski akademiji za glasbo. Strokovna kritika ga ocenjuje kot prefinjenega interpreta, ki v sebi združuje akademizem in fantazijo ter ambicijo in ljubezen do glasbe. O njegovih izvedbah pišejo da so precizne in pregledne, o njegovem stilu da je diskreten in nevsiljiv.
Je član strokovnih žirij na tekmovanjih v Sloveniji, Italiji, Črni Gori in Rusiji.

Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov