Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

FESTIVAL UNICUM: Orkester Slovenske vojske

Objavljeno: 7. oktober, 2016

Orkester Slovenske vojske

Četrtek, 16. februarja 2017 ob 19.30, Ljubljana
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana,
Dvorana Lucijana Marije Škerjanca
................................................................................................
V sodelovanju z Orkestrom Slovenske vojske in KGBL

Orkester Slovenske vojske
Aleš OGRIN 
– klavir
Klemen KRAJC 
– kontrabas
Miha RECELJ 
– bobni

Andreja ŠOLAR – dirigentka
Jure PUKL – saksofon



PROGRAM:

Janez MATIČIČ
PROLOGUE

Alojz AJDIČ
BEG

Dana WILSON
PIECE OF MIND (Thinking, Remembering, Feeling, Being)

Igor LUNDER
JAZZ SUITE FOR SAXOPHONE, RHYTM SECTION AND SYMPHONIC WIND BAND


Vstop prost

Galerija

Festivalska knjižica



O POUSTVARJALCIH …

ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE je bil ustanovljen leta 1996 in deluje v Enoti za protokol. V njem igrajo predani poklicni glasbeniki, večinoma diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani. Orkester izvaja vojaško ter klasično in sodobno glasbo slovenskih in tujih avtorjev. Odgovoren je za glasbene programe na slovesnostih, protokolarnih dogodkih in drugih prireditvah, ki jih organizirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska. Poslušalci ga lahko pogosto slišijo tudi na javnih koncertih, pod taktirko priznanih slovenskih in tujih vojaških ter civilnih dirigentov. Orkester je sodeloval na številnih mednarodnih glasbenih in drugih vojaških festivalih v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Belgiji, Hrvaški in Madžarski, na Danskem, v Franciji, na Kosovu, v Makedoniji, Češki, Rusiji in ZDA. Za svoje zasluge je leta 1997 prejel bronasto in leta 2006 zlato medaljo Slovenske vojske.
Za leto 2015 se lahko pohvali z odmevnima gostovanjema, julija v Innsbrucku in septembra v Avenchesu v Švici, ter s sodelovanjem na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani. Na spomladanskem koncertu je nastopil pod taktirko španskega dirigenta Joseja Rafaela Pasquala Vilaplane, na jesenskem pa se je prvič v Sloveniji predstavila dirigentka Isabelle Ruf Weber. Med festivalom Julij v Ljubljani je njegov Big band gostil priljubljenega makedonskega kitarista Vlatka Stefanovskega.
Tudi leto 2016, v katerem Orkester Slovenske vojske praznuje svojo dvajsetletnico, poteka v znamenju številnih odmevnih dogodkov in koncertov. Tako so februarja ljubitelji glasbe lahko prisluhnili koncertu s kratkim predavanjem pod vodstvom uveljavljenega belgijskega skladatelja in dirigenta Barta Picqueurja. Spomladanski koncert je izzvenel pod taktirko izvrstnega latvijskega dirigenta Guntisa Kumačevsa, ki je občinstvo popeljal v bogato glasbeno tradicijo baltskih držav. Julija je pod taktirko Andreje Šolar ponovno navdušil občinstvo v Innsbrucku. Big Band se je pod vodstvom Rudolfa Strnada predstavil na festivalu Julij v Ljubljani, tokrat z gostom, legendarnim Vladom Kreslinom, kot gost pa je nastopil na Kreslinovem koncertu v Križankah. Oktobra je v Gallusovi dvorani izzvenel slovesen večer v ritmih in zvokih različnih glasbenih žanrov, s katerim je obeležil 20 - letno rast in delovanje.
Tradicionalno uspešno je tudi sodelovanje s Slovensko filharmonijo, SNG Opero in baletom, Akademijo za glasbo v Ljubljani in drugimi glasbenimi institucijami. Glasbeniki orkestra z mladimi delijo svoje znanje in glasbeno navdušenje tudi na številnih izobraževalnih koncertih v vrtcih in šolah po Sloveniji.

Andreja ŠOLAR je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz glasbene pedagogike in dirigiranja pri mednarodno priznanem dirigentu profesorju Marku Letonji. Študij dirigiranja na Brabants Conservatoriumu v nizozemskem Tilburgu pri profesorju Janu Cobru je uspešno zaključila s koncertom Orkestra Slovenske vojske, kjer je zaposlena kot umetniška vodja - dirigentka. Študijsko se je izpopolnjevala pri maestru G. Pehlivanianu na akademiji v Gandii v Španiji, leta 2008 pa je uspešno končala Senior Musician Course na School of Music v ZDA.
Kot dirigentka sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije in Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, Latvijskim vojaškim orkestrom, Symphonisches Blasorchester Klagenfurt, Symphonisches Blasorchester Johann-Joseph-Fux Konservarotium Graz, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, Academia Orquesta de Tavernes de la Valldigna Španija,  Ansamblom za sodobno glasbo MD7 in različnimi komornimi zasedbami.
Kot žirantka sodeluje v mednarodni komisiji na tekmovanjih za pihalne orkestre v Sloveniji in Avstriji.

Jure PUKL
Saksofonist Jure Pukl, je eden izmed najbolj profiliranih in ustvarjalnih saksofonistov mlajše generacije slovenskih jazz ustvarjalcev in dobitnik nagrade Prešernovega sklada 2015. Študiral je klasičen saksofon na Dunaju ter na Konservatoriju za glasbo v Den Haagu. Prejel je štipendijo na Berklee College of Music (ZDA, Boston), kjer je opravljal svoj mojstrski študij pri profesorjih kot so Joe Lovano in George Garzone. Magistriral je na Akademiji za glasbo v Gradcu. Redno pripravlja lastne projekte, sodeluje pa tudi s številnimi evropskimi in tujimi jazzovskimi imeni. Imel je številne glasbene turneje po ZDA, Aziji in Evropi, na številnih festivalih in prizoriščih. Njegova glasba je dobila številne nagrade, med drugim leta 2005 prvo nagrado žirije za najboljšo skladbo, kot tudi nagrado občinstva na glasbeni delavnici Jazzon, v Noovem mestu. V letu 2015 je prejel eno najvišjih domačih umetniških in kulturnih nagrad, nagrado Prešernovega sklada za ustvarjanje na jazzovskem področju. Jure Pukl se posveča sodobni interpretaciji jazza. Avtorsko ustvarja sodobni jazz, avantgardni jazz, free jazz in sodobno impresionistično jazzovsko glasbo. Izdal je 6 avtorskih zgoščenk v lastnih projektih, kar ga uvršča med najbolj produktivne, ustvarjalne in angažirane sodobne slovenske jazzovske ustvarjalce. Jure Pukl je od leta 2012 tudi umetniški vodja Max klub Jazz festivala.

Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov