Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

MAURI Štefan

Leto rojstva: 1931
Leto smrti: 2014

Naročilo glasbenih del

Status:

Slovenski skladatelj, zborovodja in glasbeni pisec - kritik.

Izobraževanje

- Akademija za glasbo v Ljubljani: diploma iz kompozicije (1967, razred prof. Lucijana Marije Škerjanca),
- Strojna fakulteta, Reka: diploma prve stopnje.

Delovanje

zaposlitve:
- vodja centrov za izobraževanje v podjetjih: Anhovo, Telekomunikacije Pržan v Ljubljani in Tobačna tovarna v Ljubljani,
- pomočnik ravnatelja v Tehniškem šolskem centru in predstojnik šole,
- učitelj strokovnih tehničnih predmetov na Avtomehanski šoli v Ljubljani (1962-1970),
- delovanje v Tehniškem šolskem centru v Novi Gorici (od 1970 do upokojitve),
- učitelj umetnostne vzgoje v obdobju usmerjenega izobraževanja na tehniških in drugih srednjih šolah v Novi Gorici,
- ustanovitelj in vodja Komornega zbora Nova Gorica (1970-1988),
- vodja moškega pevskega zbora Valentin Stanič v Levpi ter vodja drugih zborov,
- pobudnik in ustanovitelj Orglarske šole Nova Gorica,
- pobudnik ustanovitve oddelka glasbene šole v Podgori pri Gorici, Italija, ki deluje v okviru glasbenega središča šole Emila Komela,
- poučevanje klavirja, dirigiranja in drugih glasbenih predmetov na orglarski šoli v Novi Gorici in na šoli Emila Komela v Gorici v Italiji,

funkcije:
- član raznih komisij na področju šolstva, delujočih v okviru Zavoda za šolstvo RS,
- sodeloval v komisiji na zborovskih revijah Primorska poje, Goriški zbori pojejo idr.,
- organizator raznih koncertnih nastopov zborov na Goriškem,
- član komisij na tekmovanju primorskih pevskih zborov na Radiu Koper,
- eden izmed organizatorjev pri nastajanju in ustanovitvi Združenja pevskih zborov Primorske,
- član komisije za odrasle zbore pri Združenju pevskih zborov Primorske,
- član žirije mednarodnega tekmovanja C. A. Seghizzi v Gorici, Italija,
- sodeluje pri organizaciji glasbenega festivala Kogojevi dnevi v Kanalu,
- pevec pri zboru Slovenski madrigalisti in zboru Slovenske filharmonije (1962-1970).

Nagrade in priznanja

- zlato Gallusovo odličje za dolgoletno zborovsko delovanje,
- Bevkova nagrada Mestne občine Nova Gorica za posebne ustvarjalne dosežke v umetnosti in kulturi,
- nagrada za zborovsko skladbo A kategorije (na besedilo Franceta Balantiča) ob 50-letnici smrti pesnika F. Balantiča,
- nagrada na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov C. A. Seghizzi za najboljšo interpretacijo ljudske pesmi v priredbi skladatelja Ubalda Vrabca Polka je ukazana,
- drugo mesto na radijskem tekmovanju slovenskih zborov,
- prvo mesto na tekmovanju zborov v Izegemu, Belgija, 1984,
- častni znak Republike Slovenije za ustvarjalni opus, 2003.

Opus:

Zborovska glasba

zbirka skladb za ženski zbor Tiha so polja (1998): Dežek pada v polja, Jesen, Pesem, Žalostna deklica, Črne gosli, V samotnem polju, Uspavanka, Molitev zahvale, Kurir, Balada, Sam in V pepelnični noči, zbirka skladb za moški zbor Sredi samote (1998): Kraška vas III, Truden, ubit, Jesenski večer, Kraška vas II, Kraška vas I, Vaška lipa, Sonet smrti, Molitev zahvale, Jesen, Gospod odgovori očem, zbirka skladb za mešani zbor Mimo nas plove čas (1998): Hišica, ki je pod klancem, Balada, Bolečina, Iz rosnega mraka, Vetri v polju, Tiha misel zablestela, Tiha misel zablestela s spremljavo flavte in klavirja, Sanctus, Amen, Ko zajočejo breze, Po srebrni mesečini.

skladbe: Ptička bregarica za ženski zbor (L.Z), Po srebrni mesečini (A.G.), Zadnja večerja za mešani zbor (L.Š.), Bojim se, Vzljubil sem.

Komorna glasba

Trio Lintverjeve vragolije za klavir, violino in violončelo, Godalni kvartet, Duo za violino in klavir, Kontrasti za klavir in kontrabas, Tihožitje za flavto in klavir, Tihožitje za violino in klavir, Simfonieta za trobila, Skladba za trobilni kvartet rogov, Espresivo per organa e tronbe, Fantazija za orgle, trobento, pozavno in pavke, Po stvareh h končnemu, Duo za kontrabas in klavir, Poglavar na Olimpu, Spominjanja, Memento, Godalni kvartet, Andante za trobila i  timpane, Refleksija na poezijo, Tro quasi suita, Kvak med kvakami, V soji sveč, Misli v valovih, trio za violino, violončelo in klavir, Slišanje po Slovenski Benečiji.

Elektronska glasba (tonski trak):


Ostale zasedbe:

VOKALNA GLASBA:
zbirka samospevov na besedila Alojza Gradnika Žariš in žgeš (1993): Vpraąanje, Melanholija, Materi, Žariš in žgeš, Rosna kaplja, Črv, Eros tanatos, Trudna pot, Galla placidia, Kmet govori hlapcu, Kmet govori sodniku, Kolon Kumar, zbirka samospevov na besedila Ljubke Šorli Kadar ciprese šumijo (1996): Po njivah rumenih, Večerna pesem, Melanholija, Na Mengorah zvoni, V bregu tiho in boječe, Otožnost, Kadar ciprese šumijo, Pogovor z Bogom, Češnjev svet, Ti in jaz in tri leta življenja, Pogled na goriški grad, Na goriškem travniku, zbirka samospevov na besedila različnih avtorjev Padajoče zvezde (1997): Žalostna deklica, Med belimi krizantemami, V pepelnični noči, Sam, Moje gosli, Čas je minil, Pot brez konca, Jesenski ognji, V mraku, Večer je večer, Padajoče zvezde, Zima, Harfa v vetru, Ogenj, Trudna pot, Kmet govori Bogu, Smrt Ivana Gradnika, zbirka Sedem samospevov na besedila Alojza Gradnika (1997): Vprašanje, Črv, Kolon Kumar, Kmet govori Bogu, Kmet govori sodniku, Kmet govori hlapcu, Eros tanatos, zbirka samospevov na besedila Cirila Zlobca Hiša očetova (2002): Senik, In na začetku je bila beseda, Hiša očetova IV, Hiša očetova V, Pet človeških čednosti, Ta žlahtni sad ljubezni boli, U Konu je šla, Judežev obup, Samospeva na besedilo F. Balantiča Judežev obup in na besedilo C. Zlobca Ta žlahtni sad ljubezni.

KANTATE:
Pisma, sedem Gradnikovih pisem za ženski zbor in sopran solo s spremljavo klavirja, druga verzija s spremljavo pihalnih inštrumentov, Mrtvi vojak v tujini za štiri baritone in bariton solo s spremljavo trobil, klavirja, kontrabasa in pavk, Oda materi na besedilo Cirila Zlobca za bariton s spremljavo komornega orkestra, oboe, klarineta, klavirja, pavk in bobna, V temnem vrisku za dekliški zbor, sopran in tenor solo in spremljavo godalnega orkestra, Samota na besedilo Cirila Zlobca za alt in godalni orkester, Poslednje srečanje za sopran solo, ženski in moški zbor s spremljavo godalnega orkestra, Tihožitje za mešani zbor s spremljavo klavirja in flavte, Oblaki življenja na besedilo Srečka Kosovela za mešani zbor in simfonični orkester, Mesec je vstal (2000), Sv. Gora, Kantata na besedilo Ludvika Zorzuta (Briškega pesnika), Ptička bregarica, Stabat materskladba za dvozborje, soliste s spremljavo orkestra, Sv. Martin za bariton s spremljavo violine in orgel.

SAKRALNA GLASBA:
Slovenska maša Nadavški Mariji Snežni, mala kantata za mešani zbor s spremljavo orgel in flavte z dodanimi vstopnimi in zaključnimi spevi za ženski, moški in mešani zbor (1999), Slovenska maša Kristus odrešenik za mešani zbor in soliste (sopran, alt, tenor, bas) s spremljavo orgel (2001), Latinska maša za mešani zbor s spremljavo orgel, Maša za pokojne za moški zbor s spremljavo orgel (2001), Božje obličje na besedilo Alojza Gradnika za tenor s spremljavo klavirja, violončela in klarineta, Sveta gora, mala kantata na besedilo pesnice Pavle Medvešček za sopran s spremljavo orgel (1996), Sl. maša za visoki glas s spremljavo orgel, Sl. maša za ženski zbor posvečena Marijaceljski Mariji, Sl. maša za moški zbor s spremljavo orgel v čast sv. Andreju, Maša za glas in orgle, Maša posvečena sv. Andreju, Maša Marijaceljski Mariji.

Diskografija

- kaseta: Štefan Mauri, 1994: 12 samospevov na besedila Alojza Gradnika,
- CD: Štefan Mauri, 2001: Slovenska maša Kristus odrešenik, kantata Sveta gora, 
- CD: Štefan Mauri: 16 samospevov izdalo DSS
- DVD zgoščenka: Maša na sv. Gori na besedilo A. Gradnika
- CD: Zgoščenka, izdal Mednarodni festival "Kogojevi dnevi": 12 samospevov na besedilo Ljubke Šorli.

Stiki

Naslov: Avče 12, 5213 Kanal
Telefon: + 386 (0) 5 309 46 10

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov