Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

KONCERTNI ATELJE: Nadja Drakslar Petrač, Andrej Petrač in Tomaž Petrač

Objavljeno: 26. september, 2016

Nadja Drakslar Petrač

Ponedeljek, 20. marca 2017, ob 19.30, Ljubljana
Festival Ljubljana, Viteška dvorana
…………………………………………………………….
V sodelovanju s Festivalom Ljubljana – 32. Slovenski glasbeni dnevi

Nadja DRAKSLAR PETRAČ – klarinet
Andrej PETRAČ – violončelo
Tomaž PETRAČ – klavirPROGRAM

György KURTÁG
JÁTÉKOK za klavir
Marina Zwetaewa: Es ist an der Zeit

Blaženka ARNIČ LEMEŽ
DUO za violončelo in klavir*
I
II
III

György KURTÁG
JÁTÉKOK za klavir
Für Dora Antals Geburtstag
Sirenen         
Eine Blume für Nuria 
  
Bojan GLAVINA
BAGATELE za klarinet in klavir*
Andante molto
Allegro feroce
Andante
Libero
Molto ritmico
Andantino
Allegro scherzoso
Allegro moderato
M.M. = cca 72 

György KURTÁG
JÁTÉKOK za klavir
Weinachtsgruss an Heini                               
Fel, fel, hangok!                   
Didarida didadi…     
                                      
Uroš ROJKO
PET PORTRETOV za klarinet, violončelo in klavir

______

György KURTÁG
JÁTÉKOK za klavir
Andras Hajdu ist 60                                  
In memoriam Tibor Szeszler                  
Von Angesicht zu Angesicht              

Nejc BEČAN
»3-O« za klarinet, violončelo in klavir*

György KURTÁG
JÁTÉKOK za klavir
Stiller Abschied von Endre Szekely
…humble regard sur Olivier Messiaen

Marko TAJČEVIĆ/Alojz SREBOTNJAK
SEDEM BALKANSKIH PLESOV za klarinet, violončelo in klavir

*krstna izvedba

Vstop prost

GalerijaO POUSTVARJALCIH …

Nadja DRAKSLAR PETRAČ
Klarinetistka Nadja Drakslar Petrač je iz klarineta na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Alojza Zupana z odliko diplomirala leta 2010, magistrski študij na graški Umetniški univerzi (Kunstuniversitat Graz) v razredu prof. Geralda Pachingerja pa je z odlično oceno zaključila oktobra 2013. Tekom študija se je redno udeleževala mojstrskih tečajev mednarodno priznanih klarinetistov (Mate Bekavac, Sharon Kam, Michel Lethiec, Philippe Berrod, Stephen Williamson), in mednarodnih poletnih šol za komorno igro, nastopala v različnih komornih zasedbah in redno pripravljala samostojne recitale ter sodelovala v okviru različnih festivalov in projektov. Po uspešno opravljenih avdicijah je sodelovala tudi v nekaterih mednarodnih orkestrih, najbolj prestižen med njimi je bil Orkester Pacific Music Festivala na Japonskem.
Kot solistka je Nadja Drakslar Petrač v okviru koncertnega abonmaja Akademije za glasbo nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter z Orkestrom SNG opere in baleta Ljubljana. Za izvedbo Koncerta za klarinet in orkester št. 2 v ES-Duru C. M. von Webra s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Reneja Gulikersa je leta 2007 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Decembra 2011 pa je na Velikem božičnem koncertu Gimnazije Kranj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj in dirigentom Nejcem Bečanom zelo uspešno poustvarila Koncert za klarinet in orkester v A-duru W. A. Mozarta.  
Sedaj deluje kot profesorica klarineta na Glasbeni šoli Kočevje in Glasbeni šoli Litija ter se posveča svojima dvema sinovoma.

Andrej PETRAČ
Violončelist Andrej Petrač je leta 1984 diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Otona Bajdeta. Kot študent je dobil prvo nagrado na Tekmovanju glasbenih umetnikov v Zagrebu.
Po diplomi se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Stuttgartu pri Antoniu Janigru in bil kasneje tudi njegov asistent.
Leta 1988 je postal docent na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je danes izredni profesor za violončelo. Hkrati je prvi violončelist orkestra Slovenske filharmonije v Ljubljani. Do nedavnega je bil umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.
Za njim so številni solistični koncerti, udejstvuje pa se tudi kot komorni glasbenik (član tria Orlando, ki letos praznuje 20 let delovanja).
Vodi glasbene seminarje v Italiji (Sorrento) in Sloveniji (Koper).
Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad (Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani, priznanje Zlata ptica in nagrado Prešernovega sklada).

Tomaž PETRAČ
Priznani slovenski pianist Tomaž Petrač se rodil v mariborski glasbeni družini leta 1969. Prvih korakov nastopanja se je naučil na tamkajšnji glasbeni šoli. Do danes je igral na več kot tristo koncertih doma in na tujem. Koncertna pot ga je vodila v Italijo, Belgijo, Francijo, Švico, Madžarsko, Nemčijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo in Črno goro. Kot solist je nastopal v znanih kulturnih centrih in dvoranah npr. Veliki dvorani baselskega mestnega kazina, Veliki dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, Veliki dvorani HGZ v Zagrebu, v dvorani Kolarčeve Univerze v Beogradu, Veliki koncertni dvorani »Dom armije« v Skopju, Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in Kozinovi dvorani SF v Ljubljani, ter Unionski dvorani v Mariboru. Kot solist je nastopal z različnimi orkestri (Slovenska filharmonija, Orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Ljubljana, Baselski simfonični orkester, Makedonska filharmonija, Mariborski komorni orkester, Orkester solistov DSS, orkester FMU iz Beograda, Varaždinski komorni orkester..) in dirigenti A.Nanut, M.Munih, M.Letonja, S.Robinson, H.Rodmann, N.Aleksejev, I.Gjadrov, N.Bareza, S.Šepić, E.Ambarcumjan, L.Voltolini, T.Fačini, D.de Villiers, J.Bruns, P.Dešpalj in E.Villaume. Petrač ima obsežen reperotar, ki zajema več kot 20 klavirskih koncertov skladateljev Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovna, Chopina, Liszta, Brahmsa, Čajkovskega, Rahmaninovega, Prokofjeva, Škerjanca, Šivica in Arniča. Poznan je tudi po sporedih solističnih recitalov, na katerih izvaja najzahtevnejša dela kot so štiri Balade in štirje Scherzi F.Chopina, drugo in tretjo sonato F.Chopina, oba zvezka Brahmsovih Paganini variacij… Skrbno se posveča tudi interpretaciji del slovenskih avtorjev. Poustvaril je vrsto del sladateljev P.Ramovša, A.Srebotnjaka, V.Ukmarja, M.Mihevca, D.Bavdka, P.Mihelčiča, Ž.Staniča, N.Firšta in drugih. Petrač snema za radijske in televizijske postaje RTV Slovenija, HRT Zagreb in RAI Italia. Nejgovi posnetki so zabeleženi na desetih nosilcih zvoka.  Z veliko predanostjo se posveča tudi komorni igri. Koncertira s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki (Andrej Petrač, Mosche A.Epstein, J.Maksimović, Vida Vujić, Aleksander Milošev, Miran Kolbl, Karolina Šantl Zupan, Nadja Drakslar…).
Tomaž Petrač je na ljubljanski Akademiji za glasbo z odliko diplomiral v razredu prof.Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je štiri leta izpopolnjeval v Baslu(Švica), kjer je v razredu prof.Rudolfa Buchbinderja ob zaključku študija prejel koncertno diplomo. Med študijem se je izpopolnjeval pri pianistih L.Brumbergu in P.B.Skodi, za komorno igro pa pri A.Janigru. Za leto 1988 mu je Univerza v Ljubljani podelila Prešernovo nagrado.
Tomaž Petrač je redni profesor za klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo. Več kot 20 njegovih diplomantov in podiplomantov uspešno nadaljuje glasbeno pot poustvarjalcev ali pedagoških delavcev na različnih ustanovah v Sloveniji in na Hrvaškem.Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov