Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

SLOVENSKI SKLADATELJI MLADIM: Orkester Slovenske filharmonije

Objavljeno: 29. september, 2016

foto Darja Štravs Tisu

Petek, 5. maja 2017 ob 15.30, Ljubljana
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
…………………………………………………………….
V sodelovanju s Slovensko filharmonijo in Zvezo Glasbene mladine Slovenije 

Orkester Slovenske filharmonije
Simon KREČIČ – dirigent
Peter ŠAVLI – moderatorPROGRAM:

1. Dušan BAVDEK: Gazela za simfonični orkester
2. Tomaž BURKAT: Kresnice - Baletna suita za simfonični orkester
3. Nenad FIRŠT: Sedmi dan za simfonični orkester
4. Bojan GLAVINA: Miniaturne varacije na temo slovenske ljudske Katarina Barbara za simfonični orkester
5. Robert KAMPLET: Concertino za orkester
6. Žiga STANIČ: Izlet za simfonični orkester
7. David VEBER: Blue dance za simfonični orkester


Vsa dela bodo krstno izvedena.

Vstopnina: 5€

Galerija


O POUSTVARJALCIH …

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE
Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije. Zaradi odlične geografske lege med Alpami in Jadranom, na osišču germanskega, romanskega in slovanskega sveta, je lahko glasbena umetnost sledila vplivom tako s severa in juga kot tudi z vzhoda in zahoda.
Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim na svetu. Med številnimi uglednimi umetniki, ki so postali častni člani Slovenske filharmonije in njene predhodnice Filharmonične družbe, srečamo Josefa Haydna, Ludwiga van Beethovna, Niccolòja Paganinija, Johannesa Brahmsa, Carlosa Kleiberja, Uroša Kreka, Primoža Ramovša in številne druge.
Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani dirigenti, med njimi Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja, George Pehlivanian, Emmanuel Villaumeter Keri-Lynn Wilson. Od sezone 2015/16 mesto šefa dirigenta zaseda Uroš Lajovic.
Svojo odličnost je orkester potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih (Dunajski slavnostni tedni, Maggio Musicale Fiorentino, Praška pomlad, Varšavska jesen, Dubrovniške poletne igre, Ravenski festival, MIDEM ...).
Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena tako med dirigenti: Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Kurt Sanderling, Leopold Hager, Theodor Guschlbauer, Jurij Simonov, Serge Baudo, Hartmut Haenchen, Heinz Holliger, Matthias Bamert, Kenneth Montgomery, Heinrich Schiff, Matthias Pintscher, Vladimir Fedosejev, sir Neville Marriner, Tan Dun ...; kot domačimi in tujimi solisti: Irena Grafenauer, Marjana Lipovšek, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Bernarda Fink, Sabina Cvilak, Janez Lotrič, Yehudi Menuhin, David Ojstrah, Arturo Benedetti Michelangeli, Svjatoslav Richter, Luciano Pavarotti, Gidon Kremer, Anne-Sophie Mutter, Vadim Repin, Arthur Rubinstein, Ivo Pogorelić, Lazar Berman, Elisabeth Leonska, Schlomo Mintz, Till Felner, Fazil Say, Mario Brunello, Håkan Hardenberger, David Garrett, Dmitrij Hvorostovski, Eva Johansson, Ramon Vargas, Christian Tetzlaff, Gautier in Renaud Capuçon, Alisa Weilerstein, Leonidas Kavakos, Tasmin Little, Evelyn Glennie, Paul Meyer, Julian Rachlin, Sarah Chang, Emmanuel Pahud, Miša Majski, Bryn Terfel, Ana Netrebko ...
Med največje uspehe vsekakor sodita velika evropska turneja (11 koncertov v uglednih koncertnih dvoranah Ljubljane, Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Frankfurta, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja) s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s slavno sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi ter snemanje opere za založbo Deutsche Grammophon. Veličastni so bili tudi koncert z Brynom Terflom v Kraljevi operni hiši v Muscatu (Oman) ter osem koncertov z Mišo Majskim v Sloveniji, Nemčiji in na Nizozemskem.
Orkester že vrsto koncertnih sezon prireja po 32 abonmajskih koncertov na leto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (Modri in Oranžni abonma), številne priložnostne koncerte ter glasbene matineje za mlade poslušalce. Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 70 CD-jih.

Simon KREČIČ
Pianist in dirigent Simon Krečič je sprva študiral klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 2002 diplomiral v razredu Acija Bertonclja kot njegov zadnji diplomant. Leta 2005 je končal podiplomski študij v razredu Aleksandra Madžarja na Visoki umetniški šoli v Bernu. V času podiplomskega izpopolnjevanja v Švici je začel študirati še dirigiranje (mentor Dominique Roggen) in dirigiral več švicarskim orkestrom (Orkester UNI Bern, Komorni orkester Spiez, Orkester HKB Bern). Novembra 2008 se je udeležil mednarodnega dirigentskega tekmovanja v italijanskem Grosettu, kjer je osvojil tretjo nagrado. Od marca 2009 je redni gost Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigiral je številne koncerte v okviru abonmajskih ciklov (Modri abonma, Kromatika, Mozartine), protokolarne in priložnostne koncerte ter številna snemanja. Študij dirigiranja je zaključil septembra 2012 na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Milivoja Šurbka z baletno premiero na glasbo Igorja Stravinskega v produkciji SNG Opere in baleta Ljubljana. Sodeluje s številnimi vidnimi domačimi in tujimi solisti, s katerimi je posnel vrsto zgoščenk. Veliko pozornost posveča izvajanju in snemanju slovenske glasbene ustvarjalnosti. Vse bolj se uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru. Marca 2011 je bil asistent dirigenta v gledališču Teatro Real v Madridu, februarja 2015 je dirigiral Verdijevo opero Macbeth v gledališču Teatro Verdi v Pisi ter simfonični koncert na festivalu Palermo Classica na Siciliji. Od decembra 2013 je umetniški direktor Opere SNG Maribor.

Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov