Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV

Objavljeno: 18. november, 2015

Četrtek, 7. aprila 2016 ob 20.00, Ljubljana
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana                            
…………………………………………………………….
V sodelovanju z Javnim zavodom RTV Slovenija in Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana
 

Duo Claripiano:
Dušan SODJA – klarinet, Tatjana KAUČIČ – klavir

Špela PIRNAT – viola, Tadej HORVAT – klavir

Duo Hudnik:
Milan HUDNIK – violončelo, Hermina HUDNIK – klavir

Duo  Excentury:
Aleksandra ČEŠNJEVAR GLAVINA, Tamara RAŽEM – klavir

                             
 
PROGRAM

1 Blaž ROJKO
SANJE za dva klavirja

2 Imer Traja BRIZANI
ELEGIJA za violončelo in klavir

3 Vladimir BATISTA
BELI KONJI za violo in klavir

4 Jakob JEŽ
ODLETI za klarinet in klavir

5 Slavko ŠUKLAR
SUITA ATTACA za klarinet in klavir

6 Vladimir HROVAT
S COME SEMPLICE ......, Variazioni giocose za violo in klavir

7 Tomaž HABE
BALADA za violončelo in klavir

8 Nenad FIRŠT
ČAS JE za violo in klavir

9 Igor DEKLEVA
PROPORCI IN PROPULZI za klarinet in klavir

10 David BEOVIČ
SALINT za klarinet in klavir

11 Bojan GLAVINA
ŠTIRI POSVETILA za dva klavirja

vse skladbe bodo krstno izvedene


O POUSTVARJALCIH  …

DUO CLARIPIANO

Pianistka Tatjana KAUČIČ in klarinetist Dušan SODJA sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Od tedaj ju ljubezen ne povezuje samo v skupnem življenju temveč tudi v glasbi. Na njuni poti so ju spremljali odlični mentorji za komorno glasbo: fagotist Božidar Tumpej, skladatelj Ivo Petrić in  pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se v letih 2005/2006 izpopolnjevala v razredu podiplomantov komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Oba sta diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo  in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Koncertna pot ju je nato vodila od Los Angelesa, Madrida, Stockholma, Edinburgha, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda in Erevana. Izmed gostovanj so najodmevnejši Festival Fringe v Edinburghu, ljubljanski Poletni Festival, Festival Carinthischer Sommer, Akademija za komorno glasbo v Montepulcianu in Mednarodni glasbeni festival v Erevanu (Armenija). Prijateljevanje s slovenskimi skladatelji je vzpodbudilo nastanek številnih skladb za klarinet in klavir (Petrić, Ramovš, Matičič, Lebič, Rančigaj, Kopač, Firšt, Šavli, Šuklar, Sojar Voglar).  Leta 2000 je izšla njuna prva plošča Legende s skladbami klasikov 20. stoletja, za katero sta v reviji BBC Music Magazine prejela odlične kritike. Zatem sta posnela zgoščenko Srečanja z deli slovenskih skladateljev, ki so jima skladbe tudi posvetili, pri Slovenski filharmoniji je izšla Romantic Claripiano z najlepšimi sonatami romantičnih skladateljev. Posnetki so bili odlično ocenjeni v ameriški reviji The Clarinet. Ob njuni dvajsetletnici umetniškega utvarjanja je pri ZKP RTV Slovenija septembra 2014 izšla zgoščenka 20 Claripiano (Finzi, Lipovšek, Rančigaj, Penderecki, Debussy, Matičič, Lebič, Lutoslawski). Dvajseto obletnico umetniškega ustvarjanja sta v letu 2014 praznovala s koncerti v Ljubljani, v Mariboru in v Celju s Celjskim godalnim orkestrom. Tatjano in Dušana so slovenski skladatelji poimenovali »ambasadorja slovenske glasbe«, saj na vsakem koncertu izvedeta vsaj eno sodobno slovensko delo. Leto 2016 posvečata skladbam slovenskih skladateljev (Pustinek Rakar, Vidic, Vulc, Habe, J.Golob, Šavli, Čopi, Makor, Misson), ki na njuno pobudo ustvarjajo koncertne skladbe po slovenskih ljudskih napevih, še letos bodo izšle na novi, peti zgoščenki ter v skupni notni zbirki. Oba sta zaposlena v Slovenski filharmoniji, Dušan pa je tudi profesor klarineta na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani.

Špela PIRNAT – viola, Tadej HORVAT – klavir
Violistka Špela Pirnat in pianist Tadej Horvat, oba izkušena komorna glasbenika, sta se odločila za sodelovanje v želji po skupnem ustvarjanju in koncertiranju. Vzpodbudilo ju je tudi to, da je redkokdaj priložnost slišati violo in klavir na celovečernem koncertu. V duu uspešno delujeta že od leta 2014.
Špela PIRNAT je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala v razredu prof. Mileta Kosija. Kasneje je svoje izobraževanje nadaljevala na Kärntner Landeskonservatorium für Musik und Schauspiel, v razredu prof. Saewona Suha, kjer ga je tudi zaključila z odliko. Skozi svojo glasbeno pot se je izpopolnjevala doma in v tujini pri uglednih profesorjih. Kot aktivna glasbenica violistka, ki se spogleduje tako z orkestrskim, komornim kot tudi solističnim nastopanjem, je koncertirala že v državah širom sveta (Avstrija, Italija, Madžarska, Anglija, Kitajska, Nizozemska …). Je članica godalnega kvarteta Broken Strings Quartet (Arcus), s katerim redno snema in koncertira; deluje v duu s pianistom Tadejem Horvatom ter igra v komornem godalnem orkestru Ljubljanski solisti. Kot solistka je sodelovala in večkrat nastopila pod taktirkama Simona Krečiča in Marjana Grdadolnika. Do sedaj se je predstavila s Hoffmeistrovim koncertom za violo in orkester ter Bruchovo Romanco za violo in orkester. Slovenski skladatelj Črt Sojar Voglar pa je zanjo napisal skladbo Viola na Duracell, ki jo je krstno izvedla leta 2014 na glasbenem festivalu v La Croix Valmer (Saint Tropez).
Je ustanoviteljica, mentorica in vodja glasbene poletne šole 'Ars longa, Vita brevis ter soavtorica projekta Thinkies, ki ga ustvarja z Naranđa Art.
Tadej HORVAT je zaposlen kot profesor klavirja in korepetitor na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter asistent oz. višji strokovni sodelavec na ljubljanski Akademiji za glasbo. Junija 2007 je zaključil svoj magistrski študij pri prof. Aleksandru Madžarju v Bernu. Kot solist je ogromno nastopal doma in v tujini in zelo uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1. nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. Nagrado. Za dosežene uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).

DUO HUDNIK
Pianistka Hermina HUDNIK in violončelist Milan HUDNIK sta uveljavljena slovenska glasbena umetnika, ki skupaj igrata že več kot petindvajset let. Na svojih koncertih doma in v tujini izvajata dela od baroka do 21. stoletja. Veliko pozornost namenjata slovenskim skladbam, pogosto napisanim prav zanju. Pogosto snemata za arhiv Radia Slovenija, več njunih posnetkov je izšlo na zgoščenkah. Na Konservatoriju za glasbo in balet vzgajata mlade glasbenike. Ljubezen do vsega lepega predajata tudi svojim štirim sinovom.

DUO  EXCENTURY
Klavirski duo Ražem-Češnjevar je nastal leta 2006, kot rezultat želje in potrebe po skupnem ustvarjanju glasbe dveh kolegic na dveh ne-orkestrskih instrumentih.
»Obe sva dolga leta na odru sodelovali kot klavirski spremljevalki pevcev in različnih instrumentalnih solistov, šele združitev dveh »lastnih« instrumentov pa je prinesla zvok, ki sva ga želeli in  skozi kateri se lahko najbolj izraziva. Literatura za tovrsten duo  je izredno bogata, svojo »bazo« je dobila v 20. stoletju in se še nenehno dopolnjuje s sodobnimi skladbami, saj je zvočnih možnosti za dva klavirja ogromno. Zato sva obe našli svoj glasbeni interes prav v tem repertoarju, ki je izredno raznovrsten, na trenutke ekscentričen, včasih eklektičen, velikokrat romantičen … v vsakem primeru pa »iz prejšnjega stoletja«. To lahko zveni kot nekaj staromodnega, ali pa nekaj zanimivega – tako kot je bilo, v glasbenem in v zgodovinskem pomenu, zanimivo prejšnje stoletje. Od tod izhaja tudi najino ime Duo Excentury. Svoj krstni koncert je duo imel v dvorani Konservatorija Verdi v Milanu. Sledili so koncerti v Kopru (DPG), Sežani (Kosovelov dom), Ljubljani (na seminarju za izpopolnjevanje klavirskih pedagogov), na Zemonu … Izredno odmevni in v publiki odlično sprejeti so bili komentirani koncerti za mladino v sklopu poletne šole Klavir v Istri v Kopru. Leta 2014 je Duo Excentury nastopil na  srečanju klavirskih pedagogov v Laškem (EPTA Slovenije) in požel izredno pohvalne kritike strokovne javnosti. Ob izidu zbirke skladb za klavir štiriročno Glasba letnih časov skladatelja Bojana Glavine sta pianistki posneli spremno zgoščenko.
»A. Češnjevar je razodela svojo intimno muzikalnost, fraze je nasitila z globokim občutkom, skupni igri pa je T. Ražem vtisnila pečat markantne osebnosti, ki se v izzivu z odlično partnerico dodatno motivira ter predaja glasbenemu toku s prekipevajočim temperamentom.« (K. Kralj, Prim. Dnevnik, dec. 2008)

Vstop prost
Neposreden prenos koncerta na 3. programu – programu Ars Radia Slovenija


Fotogalerija

Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov