Društvo slovenskih skladateljev Society of Slovene Composers

Trg francoske revolucije 6/l
SI-1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia
Tel./Phone: +386(0)12415660
Faks/Fax: +386(0)12415666

info@dss.si

več »


E-novice:
Nepodpisan
Napaka.

NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV

Objavljeno: 26. september, 2016

Matej Grahek

26. maja 2017 ob 21.00, Novo mesto
Atrij Gostišča na trgu, Novo mesto
……………………………………………………………..
V sodelovanju z Zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto in Mestno občino Novo mesto

Matej GRAHEK – flavta
Matej ZUPAN – flavta
Franc KOSEM – trobenta
Beata Ilona BARCZA – klavir
Tadej HORVAT – klavir
Sae LEE 
– klavir
Ljubo RANČIGAJ – klavir


1 Marijan KOROŠEC
H2O – VODA za trobento in klavir

2 Roman SARJAŠ
NEKE NOČI za flavto in klavir

3 Urška OREŠIČ ŠANTAVEC
LOTUS IN DECEMBER za trobento in klavir

4 Nejc KUHAR
SONATINA IN ONE MOVEMENT za flavto in klavir

5 Alojz AJDIČ
OBČUTJA št. 2 za trobento in klavir

                                                 - - - - - - - - - - - - - -

6 Peter KOPAČ
AMFIBIJA za flavto in klavir

7 Jakob JEŽ
DOLETI za flavto in klavir

8 Tomaž HABE
MALI ZOO za trobento in klavir

9 Ljubo RANČIGAJ
DIALOG za flavto in klavir

10 Igor DEKLEVA
TRIPTIH za flavto in klavir (Čustvena, Hudomušna, Obredna)


Vse skladbe bodo krstno izvedene.

Vstop prost


Galerija

POUSTVARJALCI …

Matej GRAHEK – flavta (7, 9, 10)
Matej ZUPAN – flavta (2, 4, 6)
Franc KOSEM – trobenta (1, 3, 5, 8)
Beata Ilona BARCZA – klavir (1, 3, 5, 8)
Tadej HORVAT – klavir (7, 10)
Sae LEE – klavir (2, 4, 6)
Ljubo RANČIGAJ – klavir (9)


Matej GRAHEK je od leta 1997 solo flavtist Slovenske filharmonije. Na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani je profesor od leta 1999, leto kasneje pa je postal docent tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na ljubljanski akademiji v rezredu prof. Fedje Rupla, izpopolnjeval pa se je dve leti na salzburškem Mozarteumu v razredu svetovno priznane flavtistke Irene Grafenauer. V času študija in srednje šole je prejel 5 prvih nagrad na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije in tedanje Jugoslavije, leta 2001 pa je bil finalist tekmovanja EBU v Bratislavi. Je soustanovitelj pihalnega kvinteta ArtVento, ki se je leta 2006 uvrstil med 8 najboljših kvintetov na mednarodnem tekmovanju ARD v Munchnu.
Kot solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije je do sedaj igral pod taktirko svetovno priznanih dirigentov kot so: Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Serge Baudo …

Matej ZUPAN je profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1996 do 2008 je bil solo flavtist Simfonikov RTV Slovenija. Končal je dodiplomski in podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firenzah pri Mariu Ancillottiju ter na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili Trevor Wye, Michael Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Je član Pihalnega kvinteta ARIART, Ansambla za sodobno glasbo MD7 in Komornega orkestra solistov DSS. Kot solist in član različnih komornih sestavov je nastopal v Evropi, obeh Amerikah in v Aziji. Snemal je za RTV Slovenija, RAI in ÖRF. Posnel je več samostojnih zgoščenk.

Franc KOSEM je od leta 2004 solo trobentač Orkestra Slovenske filharmonije ter od leta 2015 profesor trobente in komorne igre na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.
Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zaslužnega profesorja Antona Grčarja, dodatno pa se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pri profesorju Reinholdu Friedrichu.
Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in širom po svetu, kot so Festival Ljubljana, Festival Maribor, Slowind, Gustav Mahler Wochen Toblach, Pacific Music Festival Sapporo, Lucerne Festival ter osrednjih koncertnih prizoriščih po Evropi, na Japonskem, v Braziliji in v Washingtonu. Sodeloval je z orkestrom Mozart iz Bologne, Mlado Izraelsko filharmonijo, Filharmonijo Gorzow ter orkestrom Festivala Maribor pod taktirko dirigentov Claudia Abbada, Zubina Mehte, Maxima Vengerova, Pierra Bouleza, Michaela Tilsona Thomasa, Marka Letonje in Uroša Lajovica.
Doslej je krstno izvedel preko trideset del slovenskih skladateljev, številne posnetke njegovih izvedb hrani arhiv Radia Slovenija. Je redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije ter vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS.
Franc Kosem je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2012.

Beata Ilona BARCZA se je pričela učiti klavir na Glasbeni šoli Joseph Haydn v Fertődu. Leta 2012 je diplomirala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je nadaljevala izobraževanje na doktorskem študiju, obenem pa se je zaposlila kot korepetitorka. Je dobitnica številnih prvih nagrad na različnih tekmovanjih, redno nastopa na recitalih v Pécsu, v nacionalnem gledališču Pécs in koncertira z operno pevko Marianno Váradi. Leta 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je en semester obiskovala razred klavirja pri prof. Jasminki Stančul. Je učiteljica klavirja in korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V letu 2016 je sodelovala v več projektih v Sloveniji in na Madžarskem.

Pianist Tadej HORVAT je svoje glasbeno izobraževanje začel na GŠ Franca Šturma v Ljubljani, kjer se je začel učiti harmoniko pri prof. Nevi Štamcar in pol leta kasneje še klavir pri prof. Milici Rener Poljanec. Šolanje je nadaljeval na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli v razredu prof. Majde Martinc in po maturi na Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, kjer je z odliko diplomiral. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu.
Kot solist je veliko nastopal doma in v tujini in zelo uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve 1. nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa 2. nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela 1. nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn, Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel ljubljanski koncert za klavir in orkester Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Za dosežene uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006).
Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot profesor klavirja in korepetitor, postal pa je tudi asistent oz. višji strokovni sodelavec na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Sae LEE, rojena v Osaki, je diplomantka Tokijske univerze Toho Gakuen, kjer je študirala pri profesorjih Kazuhiko Nakajima in Etsuko Tazaki. V letih 2007 in 2008 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Njeni profesorji so bili Michel Beroff, Eric Le Sage in Laszlo Hadady. Je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpostaviti velja 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova in 1. nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel. Kot aktivna komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogina, s katerim nastopata kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je klavirska spremljevalka prima balerine in direktorice baleta pariške opere, Aurélie Dupont. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski. Sae Lee je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Slovenski skladatelj in pianist Ljubo RANČIGAJ je v Ljubljani zaključil Akademijo za glasbo z diplomo in specializacijo klavirja (A. Ravnik) ter diplomo iz kompozicije (U. Krek). Izpopolnjeval se je tudi na Mozarteumu v Salzburgu. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je bil sprva umetniški sodelavec, samostojno pedagoško delo pa je zaključil kot docent na kompozicijskem oddelku. Med izvajalci njegovih skladb so najvidnejši slovenski in tuji poustvarjalni umetniki. Posebno priznanje je izvedba njegovih Treh monotematskih skladb za klavir na Svetovnih glasbenih dnevih v Luksemburgu (2000) in podelitev Kozinove nagrade DSS za opus samospevov in klavirske glasbe (2013). Koncertno in v snemalnicah radijskih ustanov doma in v tujini je deloval predvsem kot komorni pianist, v zadnjem času pa le kot skladatelj. Njegov opus obsega predvsem klavirsko, instrumentalno, vokalno-instrumentalno, komorno in simfonično glasbo. Stilno ga je mogoče opredeliti kot zmernega modernista.

Več slik

slo    eng
Prijava - obvestila za člane
Edicije DSS

Nakup in izposoja notnih zapisov in zgoščenk slovenskih skladateljev

VSTOPI »

Naročila tujih materialov